ToInfo.pl - portal edukacyjny i ogólnotematyczny

1 lutego 2021

Jak zrobić marynowane prawdziwki?

Marynowane prawdziwki w słoikach to coś, co zawsze warto mieć pod ręką. Można serwować je jako dodatek do mięs lub samodzielną przekąskę.

Marynowane prawdziwki to sposób na zachowanie cennych składników odżywczych i witamin z grzybów. Te piękne grzyby są źródłem białka, fosforu, potasu, wapnia i żelaza. Wszystko czego do potrzebujesz by zamknąć to bogactwo w słoiku znajdziesz w swojej kuchni. Dowiedz się jaki jest najlepszy przepis na marynowane prawdziwki.

Artykuł wyposaży cię w wiedzę na następujące tematy:

  • jaki jest najlepszy sezon na marynowane prawdziwki,
  • gdzie szukać grzybów aby zrobić z nich marynowane prawdziwki,
  • jaki jest najlepszy przepis na marynowane prawdziwki,
  • jak zrobić marynowane prawdziwki.

Przepis na marynowane prawdziwki

Borowik szlachetny, zwany prawdziwkiem, to jeden z najsmaczniejszych polskich grzybów. Zbierany jest przez grzybiarzy od lipca do października. To właśnie wtedy można samodzielnie zebrać grzyby na marynowane prawdziwki. Należy szukać ich pod dębami i świerkami lub na obrzeżach lasów.

A jak je rozpoznać pośród runa leśnego? Prawdziwki to grzyby, których brązowe kapelusze mają półkolisty kształt o średnicy od 5 do 25 centymetrów. Ich trzon jest gruby i solidny, biały, ze wzorem przypominającym siateczkę. To właśnie takich grzybów potrzebujesz aby przyrządzić marynowane prawdziwki.

Innym sposobem jest zakupienie prawdziwków u doświadczonych grzybiarzy lub po prostu w sklepie.

Żeby jednak marynowane prawdziwki zachowały swój niepowtarzalny smak, trzeba wiedzieć jak je przyrządzić. Jaki więc jest najlepszy przepis na marynowane prawdziwki?

Produkty, których potrzebujesz do marynowanych prawdziwków to:

  • 1kg prawdziwków
  • 1l solanki (czyli 1l wody wymieszany z łyżką stołową soli)
  • 1l wody
  • 1 szklanka octu 10%
  • 1 duża marchew
  • 1 duża cebula
  • 5 ziaren pieprzu
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 łyżki stołowe cukru
  • 1 łyżka soli

Kiedy masz je wszystkie, musisz wiedzieć jeszcze jak zrobić marynowane prawdziwki. Żeby wszystko poszło gładko, postępuj według poniższej instrukcji:

  1. Jeśli prawdziwki tego wymagają, oczyść je dokładnie pod bieżącą wodą.
  2. Zagotuj solankę.
  3. Wrzuć do solanki prawdziwki.
  4. Gotuj prawdziwki w solance przez 15 minut.
  5. Odcedź grzyby w durszlaku.
  6. Przepłucz prawdziwki zimną wodą i rozłóż je do wyschnięcia.
  7. Obierz marchewkę i cebulę, a następnie pokrój je na małe kawałki.
  8. Tak przygotowane warzywa ugotuj z dodatkiem soli.
  9. Wyparz słoiki.
  10. W słoikach ułóż naprzemiennie grzyby, marchewkę i cebulę.
  11. Zagotuj wodę, ocet i przyprawy.
  12. Przygotowaną w ten sposób zalewę przelej do wypełnionych grzybami i warzywami słoików.

Jak zrobić marynowane prawdziwki

Wymieniony przepis na marynowane prawdziwki jest gwarancją doskonałego smaku. Aby marynowane prawdziwki dodatkowo dobrze się zapasteryzowały należy dokładnie zakręcić słoiki i umieścić w garnku wyłożonego szmatką, a następnie zalać wodą i gotować około 10 minut. Po wyjęciu z garnka słoiki należy odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia. Tak przygotowane marynowane prawdziwki można przechowywać w piwnicy lub domowej spiżarce przez długie miesiące.

Powiązane artykuły:

1 lutego 2021
Jak zrobić marynowane prawdziwki?

Marynowane prawdziwki w słoikach to coś, co zawsze warto mieć pod ręką. Można serwować je jako dodatek do mięs lub samodzielną przekąskę. Marynowane prawdziwki to sposób na zachowanie cennych składników odżywczych i witamin z grzybów. Te piękne grzyby są źródłem białka, fosforu, potasu, wapnia i żelaza. Wszystko czego do potrzebujesz by zamknąć to bogactwo w […]

Czytaj dalej
ToInfo.pl - portal edukacyjny i ogólnotematyczny

ToInfo.pl - portal edukacyjny i ogólnotematyczny poświęcony interesującym artykułom na temat biznesu, nauki, rozrywki, edukacji i dużo więcej.
 
Adres redakcji:
ul. Domaniewska 28
02-672, Warszawa
[email protected]+48 660 220 006
Projekt i wykonanie: ©2021 
Skyrate - Agencja marketingu internetowego